Harzen – Eventyrligt naturlandskab I hjertet af Tyskland

Den eventyrlige bjergregion Harz byder på alt, som gæster og især familier forventer af en attraktiv feriedestination
– kultur af verdensrang, enestående oplevelser i storslået natur og et bredt vifte af fritids- og aktivitetstilbud.

På mere end 9.000 km vandrestier oplever friluftsmennesker et vandreparadis i særklasse. Stien Harzer-Hexen-Stieg på rundt 100 km byder på flere dages vandreoplevelser igennem det smukke og varierede landskab og hører bland ”Top Trails of Germany”. Her finder du tætte, mørke granskove, sumpet terræn, høje klipper og bjergtoppe med smukke højplateauer, blomstrende bjergenge, rislende bække og grønne løvskove. Et must for mange feriegæster er turen op til Brocken, som er med sine 1.141 m det højeste bjerg i Nordtyskland, og der er mange flotte stier som fører til toppen – stien Teufelsstieg, ruten over ”Knochenbrecher” eller turen igennem dalen Ilsetal.

Men der findes ikke kun gode vandremuligheder. Spændende outdoor-oplevelser som sommerkælkebanen, megazipline, wallrunning, hængebroen TITAN RT, udfordrende klatreparks og svævebaner i svimlende højde garanterer en varieret og aktiv ferie. Mountainbike fans kan desuden glæde sig til mere end 2.200 km ruter af forskellig sværhedsgrad, som sørger for fantastiske oplevelser i den vilde Harzer natur.

Århundredegammel kultur tæt på

Du kender dog først rigtig Harzen, når du har været på en opdagelsesrejse igennem regionens kultur og historie. De mange borge og slotte fortæller om gyldne tider, som for længst er forbi, og ridderturneringer og borgfestivaler fører gæsterne tilbage til Middelalderen. Der er mange museer som viser historien, håndværk og teknologi – og inviterer på spændende og lærerig måde til at udforske, opdage og prøve selv. Levende teknologi oplever man også på en tur med de traditionelle gamle tog Harzer Schmalspurbahnen. De imponerende damplokomotiver kører igennem Selketal, Südharzen eller igennem Nationalpark Harz op til Brocken, som er det højeste bjerg i Harzen på 1.141 m. En togrejse som for et århundrede siden. 

Men det er slet ikke alt. Midt i Harzen finder du ikke mindre end tre UNESCO-verdensarv-steder ud af de i alt 41 steder med ”usædvanlig høj universel værdi” i Tyskland. Det er 26 år siden at UNESCO for første gang udnævnte et sted fra industrikulturen til verdenskulturarv: den tidligere malm-mine Rammelsberg. Her oplever gæsterne teknik-monumenter fra ni århundreder og får på guidede ture over og under jorden et indblik i arbejdsforholdene gennem tiderne. Den gamle bykerne i Goslar er med sine ca. 1500 bindingsværkhuse fra den 15. til 19. århundrede en af de vigtigste historiske byer på verdensplan og ligeledes en del af UNESCO-verdensarvet. De mange bygninger fra middelalderen som Kaiserpfalz, rådhuset, voldanlægget, hospitaler og bolighuse er et fryd for øjet og fascinerer gæsterne. Det sidste af de tre verdensarv steder er Oberharzer Wasserwirtschaft, som kom med på listen i 2010. Hele ensemblet, som er et af de største og ældste mineregioner i Europa, dækker et areal på over 200 km2. Den over 1000 år gamle by Quedlinburg i nordøsten af Harzen vidner med de over 2000 bindingsværkhuse, bygninger i romansk stil og flotte villaer fra Gründerzeit og Jugendstil om forgangne epoker. Men historien og kulturen er levende som aldrig før – en by i spændingsfeltet mellem fortid og fremtid. Festivalen ” Quedlinburger Musiksommer“ lokker musikelskere og kunstnere, ung og gammel, folk fra nær og fjern til UNESCO-verdensarv byen, som i disse dage er fyldt med teaterforestillinger og klassisk musik.

I 1517 offentligjorde Martin Luther sine 95 teser ved slotskirken i Wittenberg og satte reformationen af den katolske kirke i gang. Reformationen har sat dybe spor i vores kultur og samfund og påvirker helt frem til i dag vores liv, traditioner, uddannelsessystem og politik – hvad enten vi er protestanter, katolikker eller ikke tilhører nogen trosretning. Mindesmærkerne i byen om Luther er kategoriseret som ”autentiske skuepladser under reformationen med særlig universel betydning” og blev i 1996 optaget på listen over UNESCOs verdenskulturarv. I Luthers barndomshjem, hvor han også blev født, kan man følge de forskellige stationer i hans liv og få et indblik i hans familiære baggrund.

Særlige arrangementer på usædvanlige steder

De naturskønne steder og historiske bygninger i Harzen bliver særlig levende, når de bruges til spændende arrangementer. Fra ballet på skovscenen over stand-up comedy i minebygningerne til klassiske orkesterkoncerter foran domkirken – i Harzen tilbydes der året rundt kulturelle arrangementer af ypperste kvalitet og på usædvanlige steder. De forskellige teatre i området har også et interessant program, og på diverse festivaler kan musikfans danse natten igennem i den smukke natur.


Flere UNESCO-verdenskulturarv steder i området

  • St. Michaelis, Mariendom og Domschatz, Hildesheim
  • Fagus-Werk, Alfeld-Hannover
  • Bauhaus Dessau
  • Gartenreich-Dessau-Wörlitz
  • Luther-mindesmærker, Luther-by Wittenberg

Flere informationer:

Harzer Tourismusverband: Marktstr. 45  //  38640 Goslar Tyskland  //  + 49 5321 3404 0   //  info@harzinfo.de  //  www.harzinfo.de

Indlæg oprettet 7

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen