Ny teknologi sikrer bedre tandbehandlinger

Hvis der fandtes en guldstandard for højeste kvalitet inden for tandbehandlinger, så ville vi med sikkerhed leve op til den, og det er jeg meget stolt af,” Torben Dippmann.

Sponseret af Center of Dental Competence


I en hyggelig villa i Niebüll ligger en topmoderne tandlægeklinik, hvor det dansksprogede personale er helt fremme i forhold til ny teknologi. Det giver bedre behandlinger og er populært hos de danske patienter.


Sunde og velplejede tænder handler ikke kun om at bevare et smukt udseende. Bakterier i munden kan nemlig forårsage lungebetændelse og forværre sukkersyge og hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt at have en god mundhygiejne og sørge for at passe på tænderne. Men mange danskere dropper alligevel tandlægebesøget. Det skyldes dels angst for at sætte sig i tandlægestolen, dels at et tandlægebesøg i Danmark er dyrt. Begge dele har man derfor taget højde for hos Center of Dental Competence (CDC) i Niebüll, hvor 60 pct. af patienterne i dag er danskere. Det dansktalende team har således specialiseret sig i at behandle patienter med tandlægeskræk, og samtidig er det billigere at besøge den tyske klinik end en tilsvarende i Danmark. Det skyldes, at der generelt er et lavere prisniveau i Tyskland, og derfor kan den topmoderne tandlægeklinik, som med 18 ansatte er den største i området, satse på at være helt fremme i forhold til den nyeste teknologi. 

Specialist i implantatbehandling 

Et af de områder, hvor patienterne kan opleve den nyeste teknologi, er inden for implantatbehandlinger, som klinikejer Torben Dippman er specialist i. – Her benytter vi det nye cone beam-røntgen, så vi forud for behandlingen fx kan undersøge hele kæbehulen, se knoglens kvalitet og nervernes leje i kæben. Alt sammen tredimensionelt, så skader på forhånd kan undgås. Derved bliver implantatbehandlingen en større succes, forklarer han. 

Et implantat har mange fordele: kroner og broer, der sidder fæstnet på et implantat, byder på høj tyggekomfort, da tyggetrykket – præcist som ved en naturlig tand – direkte bliver overført til kæbeknoglen. Man kan altså selv med et implantat opbygge et stærkt bid, og pirringen af knoglen stimulerer desuden dens beskaffenhed på en positiv måde og forhindrer, at knoglen skrumper.  Et implantat er i princip ikke andet end en kunstig tandrod, som er fremstillet af titan, der akcepteres 100 % af kroppen. Titanstiften bliver under lokal bedøvelse indsat i kæben, hvor den vokser fast i knoglen. I denne periode ( mellem 0 dage og seks måneder) må implantatet ikke belastes og plejes godt for at undgå infektioner, som kan true behandlingssuccessen. Når titanstiften så er vokset fast i kæben, kan tænderne fastgøres på de kunstige rødder, forklarer Dippmann. I mellemtiden kan et provisorium lette både tygning og tale. 

Men også den ”normale” tandlægekirurgi udføres på klinikken, da Dippmann også er specialiseret i alle former for oral kirurgi, som f.eks. fjernelse af visdomstænder. 

Fuldkeramisk tandkrone på kun én time

Et andet område, CDC arbejder med, er de såkaldte CEREC-kroner, som endnu kun tilbydes få steder i Danmark. – I stedet for at tage et almindeligt aftryk, som mange patienter oplever som ubehageligt, scanner vi tænderne med et kamera, som er tilsluttet en computer. I løbet af få sekunder opmåles tænderne præcist, for straks derefter, ved hjælp af disse data og en computerstyret fræsemaskine, at fremstille en perfekt passende porcelænkrone, fortæller Torben Dippmann. Her er der tale om et meget æstetisk produkt i topkvalitet, og for danske patienter er det selvfølgelig en stor fordel, at det hele er overstået i løbet af kun en behandling. Hvor man før fik lavet et aftryk af tænderne, som i sig selv opleves som meget ubehageligt af mange patienter, så fik en provisorisk løsning isat, mens den endelige krone blev lavet på et laboratorie, er det hele på plads nu i løbet af ca. en time. Patienten kan straks gå hjem med den færdige krone og behøver ikke at komme tilbage en ekstra gang for en afsluttende behandling. Det er især interessant for patienter, som bor et stykke væk fra grænsen. 

En professionel rodbehandling kan bevare tanden

Tidligere var der ofte kun en mulighed, hvis der var gået betændelse i tandroden – tanden måtte ud. I dag kan tanden heldigvis reddes med en rodbehandling, som CDC’s tandlæger gennemfører med den nyeste tekonologi. Den nøjagtige udstrækning og positionen af betændelsen konstateres ved hjælp af cone beam røntgen, hvor rodkanalerne synliggøres med 3D-optik af allerhøjeste kvalitet. De bittesmå rodkanaler og  ultrafine kanalstrukturer bliver først frilagt under mikroskop og derefter nøjagtig udmålt. En speciel, til patienten fremstillet fil, renser kanalerne, som efterfølgende bliver skyllet og gjort kimfri. Alle gode gange er tre. Derfor renses rodkanalerne endnu engang og bliver steriliseret med en softlaser, der har en kimreducerende virkning og kun fjerner sygt væv, men skåner det sunde. Desuden er risikoen for efterfølgende komplikationer som hævelse, blødning eller andre ubehageligheder meget reduceret og helingsprocessen hurtigere.  Det er afgørende for en effektiv og helende behandling og giver patienten tryghed. Først når det er helt sikkert, at ingen vævsrester og kim er tilbage i rodkanalen, bliver denne fyldt fuldstændig i alle tre dimensioner. Også her bruges der udelukkende materiale, der tåles 100 % af kroppen.

For patienter, som døjer med tandlægeskræk, er den  nye teknologi forbundet med  endnu flere fordele, da  den selv ved akutte betændelser sjælden er smertefuld. 

Takket være de topmoderne behandlingsteknikker, som vi arbejder med, lykkes rodbehandlingen meget ofte, behandlingen er en succes og tanden bevares. Intet er så godt som en egen tand. Derfor er en rodbehandling en rigtig god investering, og vi rådgiver gerne omkring den bedstmulige terapi. 

Forebyggelse er central

På lige så højt niveau udføres komplicerede rodbehandlinger. CDC’s tre tandlæger gennemfører nemlig rodbehandlingen ved hjælp af et mikroskop, så de kan se de bittesmå rodkanaler. Det er afgørende for en effektiv og helende behandling og giver patienterne tryghed. Derudover er forebyggelse af tand-, mund- og kæbesygdomme en central del af klinikkens arbejdsområder. En tandrensning varer fx en hel time og udføres med både hånd- og ultralydsinstrumenter. På den måde fjernes al belægning – og dermed bakterier fra tænderne – så risikoen for karies og paradentose mindskes. Samtidig forsvinder hårdnakkede misfarvninger fra kaffe- og te-drikning eller rygning.  

Sunde tænder ved hjælp af topmoderne teknologi

Sunde og fejlfrie tænder giver ikke kun sikkerhed i hverdagen, øger attraktiviteten og signaliserer dynamik og vitalitet, de er også en vigtig brik, for at bevare en god helse. – Vi ser os selv som patientens partner i tandsundhed og tilbyder på vores klinik en topmoderne og fremtidsorienteret tandbehandling, med de bedste og nyeste teknologier, som findes på området. Hvis der fandtes en guld standard for højeste kvalitet indenfor tandbehandlinger, så ville vi med sikkerhed leve op til den, og det er jeg meget stolt af, afslutter Torben Dippmann.

For mere information:  www.cdc-niebuell.de

Indlæg oprettet 7

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen