BRIAN HOLM – Cykel legenden sadler om

Siden Brian Holm som 17-årig blev junior Danmarksmester, har han ikke set sig tilbage, men konstant sat sig nye, ambitiøse mål. Målene har dog ændret sig med tiden, og netop nu står han ved et afgørende vendepunkt, hvor fokus flyttes til de nære ting.

To verdener – to familier: At vinde det danske juniormesterskab i landevejscykling i 1980 står stadig som den største oplevelse i Brian Holms karriere. Det var her, han begyndte at tro på sig selv, og valgte at satse alt på sporten. Efter en otte timers arbejdsdag som murerlærling kom den hårde træning med 90-150 km på landevejen om aftenen. Sporten fik dog hurtigt overtaget, og efter nogle år som amatørkører, tog den alt. Dedikationen til sporten førte bl.a. til 11 individuelle sejre, fx Paris-Brussels og Paris-Camembert. Brian var også med på Team Telecomholdet, der førte Bjarne Riis til tops i Tour de France i 1996, og som sportsdirektør har han vundet over 50 etapesejre i touren. Men når man er på landevejen med den store cykel-familie året rundt, kræver det også nogle afsavn. ”Jeg har altid haft den holdning, at kone og børn kan ødelægge enhver mand – i hvert fald arbejdsmæssigt,” fastslår Brian Holm. ”Når du begynder at savne dem, skal du stoppe”. Og det stop kom så sidste år – i hvert fald begyndte Brian at slå bremserne i. 

Kræftdom ændrede livsperspektivet

For 15 år siden fik Brian Holm en besked, der så ud til at vælte alle hans planer. Meddelelsen om tarmkræft og mindre end fifty-fifty chance for overlevelse medførte den ultimative stress-situation: ”Jeg satte mig op til at modtage min dødsdom og gjorde mig hård. Jeg var lige blevet far, så det føltes ekstremt ondskabsfuldt. Men det fik mig også til at indse, hvad der er vigtigt i livet. Hvis vi mistede alt og skulle bo i en kælder, betød det ikke noget, bare vi og børnene er glade, når vi vågner op om morgenen. Jeg fik en anden målestok. Kræftforløbet lærte mig utroligt meget, og nu ville jeg nødig have undværet det.”

Fra klager til politiker

”Jeg engagerer mig i meget og har svært ved ikke at blande mig i tingene,” erkender Brian Holm. ”Da jeg for nogle år siden klagede over, at noget godt, gammelt byggeri her på Frederiksberg skulle erstattes med noget nyt betonbras, tog borgmesteren mig på ordet og opfordrede mig til at tage ansvar og melde mig ind i politik. Det ene førte det andet med sig, og nu sidder jeg i kommunalbestyrelsen og er blevet udnævnt til formand for Folkeoplysningen. Og det er jeg faktisk mere stolt af end at have vundet 6 etaper i Tour de France. Det drejede sig bare om at udføre sit arbejde, det her er noget helt andet. Det er vigtigt at gå op i sin by og have sine meninger. Og jo mere man beskæftiger sig med det, jo mere lærer man, og jo mere interessant bliver det.”

Forkærlighed for god gammeldags kvalitet

Brian Holms respekt over for godt håndværk gælder ikke kun ældre bygninger, men præger også hans valg af fx tøj. Hellere håndsyede sko, der holder i årevis, end billige smid-væk-sneakers. Hans gennemførte mode-stil (tænk 70’erne, The Who og Quadropehia) førte bl.a. til at, Euroman udnævnte ham til Danmarks næst bedst klædte mand i 2018: ”Jeg har altid gået i det samme engelske arbejdertøj fra 70’erne – en konservativ stil, som ikke larmer,” forklarer han. ”Jeg ser fx meget op til Paul Smidt, som i øvrigt også cykler, og har som regel et par sjove dage sammen med ham i forbindelse med England Rundt. Desuden har jeg samlet på cykeltøj lige siden 1970 og elsker at tage det frem og kigge på det. Jeg kender jo hele historien og har da også selv et lille firma (teampower.dk), der designer
og sælger cykeltøj.”

Indlæg oprettet 7

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen