Mellemøsten møder Vesten

Orit Elhanati grundlagde hendes smykkebrand tilbage i 2012. Her kreerer hun små håndlavede fortællinger i guld, der peger tilbage på hendes eget ophav med et ben i Danmark og et i Israel. Weekend har talt med hende om smykkedesignerens univers.

Hvordan vil du beskrive dig selv?

Jeg har altid haft en nysgerrighed og en sarthed, og jeg er sulten på livet. Jeg er ikke tiltrukket af skønhed i en traditionel forstand, men har derimod altid været draget af den mere rå og asymmetriske, farlige skønhed. Jeg elsker at bevæge mig ad veje, som jeg ikke har betrådt før, men mest for at udfordre mine egne idéer og forestillinger. 

Hvad fik dig til at vælge vejen som smykkedesigner?

Jeg elsker at arbejde med smykkerne som små miniature kunstværker, der bliver videregivet fra generation til generation. Jeg fortæller historier, når jeg arbejder, for guld er stærkt nok til at fortælle historier, uden vi behøver at kaste et ton diamanter i. Jeg er forelsket i guldets farve, og arbejder altid længe i teksturen i guldet for at skabe en historie. Det er tydeligt, når vi kigger på mine kollektioner, at opalen følger med mig hele tiden. Hvis du kigger ned i en opal, ser du jordkloden eller måske månen, et eller andet magisk foregår der i hvert fald.

Hvad fortæller dine smykker?

Når man kigger på mine smykker, kan du nærmest se mine fingeraftryk. Da jeg startede, kunne jeg ikke lade være med at fortælle historier. Jeg havde så meget, jeg skulle nå at fortælle. For mig er det historien i smykket, der formidler et budskab; Det hele er totalt ligegyldigt, hvis der ikke er en mening med det, jeg laver. Jeg elsker, at en historie starter i mit forvirrede hoved og udvikler sig med personen, som ‘overtager’ smykket. Hvis jeg bare skal lave smukke smykker, bliver det meget kedeligt.

Hvad bliver du inspireret af?

Jeg er et barn af to kulturer, og jeg har prøvet at finde min vej midt i kaos og har måtte danne mit eget univers omkring mig. Det er min historie, og den er kompleks. Den lyserøde jord fra Mellemøsten og det smukke vilde hav fra norden er tit med mig, når jeg arbejder. 

Hvem er dine smykker tænkt til?

Jeg designer ikke til en bestemt type eller et bestemt køn. Jeg ønsker, at folk forelsker sig i et smykke, og gør det til deres eget. De skal bygge videre på den historie, jeg har startet, for det skaber noget magi, noget helt fortryllende. Jeg tror ikke på, at der er noget, som ‘bare’ er, for der er gemte symboler og tanker bag alt, hvad vi laver. Det er der selvfølgelig også i mine smykker, som i min optik bliver miniature kunstværker, man samler, tilføjer og blander for at skabe sit helt eget personlige univers, der består af en perfekt asymmetrisk balance af skulpturelle former, skygger og objekter.

Indlæg oprettet 7

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen